Elevhälsa: Statsbidrag

Statsbidrag elevhälsa

Snart öppnar möjligheten att ansöka om statsbidrag för att stärka elevhälsan och främja kunskapsutveckling. Den 15 januari öppnar ansökan för statsbidraget för stärkt kunskapsutveckling 2025 samt för statsbidraget för akutskolor 2025. Den 15 februari följer ansökan för statsbidraget för personalförstärkning 2025. Allbry, som är specialiserat på att möta det ökande behovet av kuratorsstöd för elever i grundskolan och gymnasiet, omfattas av samtliga tre statsbidrag.

Statsbidrag för stärkt kunskapsutveckling 2025

Statsbidraget “För stärkt kunskapsutveckling”, tidigare kallat “Likvärdig skola”, riktar sig till förskoleklass, grundskola och fritidshem. Syftet är att förstärka huvudmännens resurser och därigenom främja likvärdighet och kunskapsutveckling inom dessa områden. Bidraget ska användas till utökade insatser som stärker likvärdigheten och driver på kunskapsutvecklingen på dessa nivåer.

För att säkerställa att insatserna är välgrundade och genomförs enligt bästa praxis har planen för användningen av bidraget diskuterats med fackliga representanter inom huvudmannens organisation. Det är viktigt att notera att bidraget inte får användas för redan lagstadgade insatser utan ska bidra till att utöka och förbättra befintliga resurser.

En viktig aspekt är att bidraget ska redovisas i efterhand, vilket säkerställer insyn och ansvarsskyldighet. Genom rapportering och utvärdering av hur medlen använts kan man verifiera att de bidragit effektivt till att stärka likvärdighet och kunskapsutveckling. Denna process strävar efter att upprätthålla öppenhet och transparens, med målet att maximera bidragets positiva inverkan på utbildningssystemet.

För 2025 har regeringen beslutat om en höjning av anslaget, vilket ger huvudmännen ökade möjligheter att genomföra förbättringsinsatser.

Statsbidraget kan även sökas för insatser inom elevhälsan, med fokus på att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass, grundskola och fritidshem.

Ansökningsperiod: 15 januari – 17 februari.

Statsbidrag för akutskolor 2025

Statsbidraget för akutskolor 2025 syftar till att täcka personalkostnader inom akutskolor i grundskolan. En akutskola definieras som en organisatorisk lösning kopplad till en skolenhet där elever tillfälligt får undervisning utanför sin ordinarie skolenhet.

Syftet med akutskolan är att ge elever tillfällig undervisning på en annan plats inom huvudmannens organisation efter beslut av rektor. Beslutet är en disciplinär åtgärd som ska bidra till ökad trygghet och studiero för övriga elever.

Både kommunala och fristående huvudmän för grundskolan kan ansöka om statsbidraget, som är avsett för att täcka personalkostnader i akutskolor. Bidraget kan täcka upp till 50 procent av personalkostnaderna, vilket inkluderar kostnader för heltidsanställningar eller uppdrag som motsvarar heltid, samt deltidsanställningar eller uppdrag som motsvarar deltid.

För att kvalificera sig för statsbidraget ska akutskolan omfatta minst två årsarbetskrafter. Detta innebär att de personalkostnader som täcks av bidraget ska avse personal med lärarlegitimation eller annan relevant utbildning inom psykosocialt arbete. Vidare krävs att huvudmannen kan erbjuda plats för minst två elever i akutskolan samtidigt. Kostnaderna ska gälla anställningar eller uppdrag som varar i minst sex månader, antingen på heltid eller deltid. Det är dock viktigt att notera att bidrag inte lämnas för kostnader som uppstår genom omfördelning av befintlig personal eller omorganisering av verksamheten.

Bidraget kan användas för personalförstärkning i form av speciallärare samt personal inom elevhälsan, exempelvis skolläkare, skolsköterska, kurator eller psykolog.

Ansökningsperiod: 15 januari – 17 februari.

Statsbidrag för personalförstärkning 2025

Statsbidraget för personalförstärkning 2025 syftar till att möjliggöra anställning eller uppdrag för personal inom elevhälsan, med målet att förbättra den genomsnittliga personaltätheten på detta område. Huvudmännen kan ansöka om bidrag både för ny personalförstärkning och för att behålla tidigare förstärkningar som finansierats via detta statsbidrag i tidigare omgångar.

Den önskade personalförstärkningen bör riktas mot skolläkare, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer, speciallärare, lärare som deltar i fortbildning samt läraravlastande personal. Syftet är att säkerställa en bred och effektiv täckning av elevhälsans behov. Bidraget beviljas endast för sådana förstärkningar som resulterar i en förbättring av den genomsnittliga personaltätheten inom elevhälsan jämfört med de två föregående åren.

Statsbidraget täcker hälften av kostnaden för en anställning eller ett uppdrag under ett år. Beloppet baseras på schablonvärden enligt nationell lönestatistik för respektive personalkategori, snarare än på de faktiska kostnaderna. Detta tillvägagångssätt syftar till att säkerställa en rättvis och enhetlig fördelning av medlen samt att förenkla administrationen av statsbidraget.

För huvudmän som planerar att öka antalet anställda inom exempelvis kuratorer, skolsköterskor, skolläkare och psykologer, i förhållande till antalet elever jämfört med de två senaste åren, erbjuder statsbidraget för personalförstärkning en möjlighet att stärka elevhälsan och främja skolans stödinsatser.

Ansökningsperiod: 15 februari – 17 mars.

Allbry möter den utökade efterfrågan av skolkuratorer

Allbry har specialiserat sig på att möta den ökande efterfrågan på kontakt med kuratorer för grundskole- och gymnasieelever. Enligt Skolinspektionens senaste mätning från i år svarade endast hälften av åttondeklassarna att elevhälsan var lätt att komma i kontakt med.

Med Allbrys tjänst tillgängliggörs elevhälsan på elevens vis, för alla elever. Allbry strävar efter att alla elever ska ha lätt att kontakta sin elevhälsa. Via Allbry kan skolan tillgodose sina elever med utökade elevhälsoinsatser digitalt och fysiskt varje dag och även under kvällstid. Vi har organiserat en tjänst på ett kvalitativt och innovativt sätt som gör det möjligt för skolan att med kort varsel tillsätta kuratorer digitalt via chatt och videosamtal samt fysiskt på plats, via Allbrys kuratorspool. 

Det bästa är att denna tjänst också är berättigad till statsbidrag.

Ansökan om statsbidragen

Ansök och läs mer om: Statsbidrag för stärkt kunskapsutveckling 2025

Ansök och läs mer om: Statsbidrag för akutskolor 2025

Ansök och läs mer om: Statsbidrag för personalförstärkning av elevhälsa 2025

Det ska vara enkelt att få stöd när man mår dåligt. Vill du förstärka din elevhälsa med Allbry?

?>