Hur minskar vi stigmatiseringen av psykisk ohälsa?

minska stigmatisering och öka kunskapen kring psykisk ohälsa på skolan

Sedan mitten av 80-talet har andelen barn och unga med psykisk ohälsa fördubblats. Brister i skolans funktion har varit bidragande faktorer till detta, det kan vara allt från betygshets till dåliga vänskapsrelationer, påverkan från sociala medier, misslyckade skolresultat med mera. Samhällets syn på psykisk ohälsa kan dock förbättras genom att man bryter ner stigma och tabun kring ämnet.

Psykisk ohälsa har genom åren varit tabubelagt kring flera faktorer. Dels har människor överlag för lite kunskap kring vad psykisk ohälsa innebär om dem själva inte varit drabbade. Sålänge det finns missuppfattningar, fördomar och rädsla kring psykisk ohälsa kommer vi aldrig kunna minska stigmatiseringen. Meningar som ”Jag mår dåligt och behöver gå till psykologen” har än idag 2023 inte samma klang som ”Jag mår dåligt och behöver gå till läkaren”.

Psykisk ohälsa kan variera beroende på könsmönster. Det kan vi se bland pojkar och flickor som uppmuntras att visa känslor på olika vis. Hos flickor är det mer förväntat och accepterat att visa sig sårbar och vara ledsen jämfört med pojkar. Att vara ledsen och visa sig sårbar som pojke kan tolkas som en svaghet hos vissa, för dem kan det istället vara mer accepterat att visa ilska. Pojkar som gömmer sina känslor inombords kan resultera i en ovana som gör det svårt att sätta ord på känslor och behov.

Det blir helt enkelt svårare att prata öppet om sina känslor när man blivit upplärd att hålla sina tankar inom sig. Signaler på psykisk ohälsa blivit också desto svårare att känna igen om man inte blivit upplärd att hantera känslor som oro, stress, nedstämdhet osv.

2 typer av stigmatisering

Man kan säga att det finns två typer av stigmatisering. Stigma från omgivningen och självstigmatisering.

Det sociala stigmat handlar om omgivningens fördomar samt diskriminering av personer som lider av psykisk ohälsa. Om den drabbade som lider av psykisk ohälsa tar till sig fördomarna och diskrimineringen så handlar det om självstigmatisering. Det innebär att den drabbade själv anser att psykisk ohälsa är något skamfullt som bör hållas hemligt från utomstående. Det kan leda till att hen drar sig från att söka hjälp eller berätta för sin närmsta bekantskapskrets.  

Medvetenhet kring psykisk ohälsa

Genom att öka kunskap om psykisk ohälsa och minska stigma så kan man motverka utanförskap samt diskriminering. Stigma och okunskap kring ämnet leder till osäkerhet hos omgivningen som inte vågar inte fråga hur en person i deras närhet mår. De senaste åren har vi dock kommit en bra bit på vägen vad gäller medvetenhet kring psykisk ohälsa. Organisationer som Suicide Zero, Hjärnkoll, Attention, Aldrig ensam och Mind gör ett oerhört viktigt arbete genom att lyfta tabun kring ämnet.

Det viktigaste kring psykisk ohälsa är att våga prata öppet om det. Även om det tar emot för den som varit drabbad/är drabbad blir det lättare för människor att förstå och få kunskap kring hur psykisk ohälsa kan se ut. Vad det innebär. Många låter bli att prata om sina erfarenheter eftersom dem inte vill bli utpekade som ”svaga” eller ses som annorlunda.

Det är dags att vi tar bort denna negativa stämpel kring ordet då psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Det är heller inget som syns utåt. Den där glada tjejen i klassen som alltid skrattar och ler kan ha flertalet hjärnspöken som talar om att hon inte duger eller räcker till. Varje person har sin erfarenhet kring ämnet, det går inte att jämföra från person till person då alla bär på sin egen livserfarenhet.

Ju mer vi pratar öppet om psykisk ohälsa desto mer blir det accepterat utifrån. När vi lär oss mer om hälsa överlag, oavsett om det är ohälsa eller inte så kan vi utmana och ifrågasätta negativa attityder och fördomar. Genom det blir vi mer inkluderande och tillåtande mot vår omgivning, då blir det därmed lättare att minska stigman kring ämnet. Med det sagt går det att förhindra attityder och fördomar, det ligger på varje enskild individ hur du själv väljer att bemöta en vän eller närstående som är drabbad av psykisk ohälsa.

Hur kan man som enskild individ förändra fördomar kring psykisk ohälsa?

Det viktigaste i denna fråga handlar om kunskap. Okunskap väcker fördomar och negativa attityder som nämndes här ovan.

Några punkter som du kan tänka på är dessa:

  • Våga prata öppet om psykisk hälsa samt ohälsa. Prata med vänner, familj, närstående. Om några vågar öppna sig och berätta kanske fler känner att det är okej att säga något.
  • Lär dig mer om normer och hur de kan skapa trygghet och möjligheter men även begränsningar och utsatthet. Alla är olika, det viktigaste är att inte se oss som ett ”vi” som inte lider av ohälsa och ”dem” som lider av det. Det blir lätt en negativ stämpel om man annars utgår från ”vi” och ”dem”.
  • Vi har alla möjlighet att minska fördomar och utsatthet genom att vi sprider kunskap kring ämnet. Att utbyta och dela erfarenheter med varandra är alltid nyttigt.
  • Möter du någon i din närhet som lider av psykisk ohälsa, våga visa att du finns där. Vissa kan dra sig undan för att man inte vet hur man ska bete sig. Att vara öppen och nyfiken, ställa frågor eller bara visa sig som ett stöd kan betyda mycket för den som är drabbad. Alla fungerar dock olika och vissa vill inte prata öppet om hur dem mår. Respektera personens integritet är det viktigaste.
  • Till sist, läs på och lär dig mer om psykisk hälsa och ohälsa för att minska tabun och fördomarna. Det kan öka din förståelse för din egen och andras psykiska hälsa.

Vill du veta vad vi på Allbry gör för att förebygga psykisk ohälsa? Klicka på knappen nedan.

?>