Elevhälsa: Studie- och yrkesvägledarens (SYV) roll

Elevhälsa: Studie- och yrkesvägledarens roll
Studie- och yrkesvägledaren (SYV) har en central roll inom skolan och elevhälsan. Genom vägledning inför studie- och yrkesval bidrar SYV med att skapa framtidstro hos eleverna. Minskad framtidstro är en av de vanligaste orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och unga. Det är en av många anledningar till studie- och yrkesvägledarens avgörande roll inom elevhälsan. Men, vad ingår egentligen i rollen som SYV och vad består arbetet av? I denna artikel får du med dig allt du behöver veta om studie- och yrkesvägledarens uppdrag.

Studie- och yrkesvägledarens roll inom elevhälsan

SYV är en viktig del av elevhälsoteamet (EHT) och samarbetar med skolledningen, skolkuratorer, specialpedagoger, skolsköterskor, skolpsykologer och skolläkare för att ge elever stöd i deras studieval och framtidsplaner, med målet att skapa ökad inkludering och likvärdiga möjligheter för alla elever.

Detta gör SYV genom individuella samtal, gruppvägledning och samarbete med andra aktörer med syfte att hjälpa eleverna att navigera i utbildningssystemet och fatta välinformerade beslut om sina framtida möjligheter.

Vad gör en SYV?

Studie- och yrkesvägledaren är en del av skolans elevhälsa och har ofta en examen inom studie- och yrkesvägledning. SYV arbetar för att utveckla skolans insatser inom studie- och yrkesvägledning. Detta innefattar att identifiera elevers behov, analysera utbildningsalternativ och informera om möjligheter för framtida studier och yrkesval. SYV bidrar till att eleverna får en tydlig bild av olika utbildnings- och yrkesmöjligheter, och de krav som ställs.

Huvudsakliga uppgifter som SYV inkluderar:

Individuella vägledningssamtal

  • Studieplanering och behörighetsvägledning
  • Hjälp med betygsfrågor och strategier för måluppfyllelse
  • Motivationssamtal för ökat engagemang
  • Stöd vid ansökningar till gymnasium och högre utbildning
  • Studieteknik och förberedelser inför vidare studier

Föräldrasamtal och information

  • Rådgivning till vårdnadshavare om studieval och arbetsmarknad
  • Stöd i studie- och yrkesvägledning

Handledning för lärare och pedagoger

  • Stöd i studie- och yrkesvägledning inom undervisningen
  • Föreläsningar och projekt om olika utbildnings- och yrkesmöjligheter

Samarbete med externa aktörer:

  • SYV fungerar som en länk mellan skolan och omvärlden för att ge eleverna en tydligare bild av arbetslivet och dess krav
  • Skapar och underhåller kontakter med arbetsplatser för till exempel praktikplatser och studiebesök
  •  Arrangerar studiemässor och informationsträffar med olika utbildningsaktörer
  • Samverka med aktörer såsom Arbetsförmedlingen och andra myndigheter för att stärka elevernas möjligheter efter skolan.

Därför är studie- och yrkesvägledaren viktig inom elevhälsan

Studie- och yrkesvägledaren spelar en avgörande roll inom elevhälsan genom att hjälpa elever att hitta sin väg i utbildningssystemet och arbetslivet. Genom individuell vägledning, samarbete med skolpersonal och externa aktörer samt en aktiv roll i elevhälsoteamet bidrar SYV till att skapa framtidstro och ge eleverna de verktyg de behöver för att fatta välgrundade beslut om sin framtid.

Digital SYV

Allt fler studie- och yrkesvägledare har under de senaste åren kompletterat sitt arbete genom att även vara digitalt tillgängliga. Detta gör det möjligt att nå fler elever och ge mer anpassad vägledning i studie- och karriärval utifrån elevernas egna önskemål. Med hjälp av digitala elevhälsoplattformar som Allbry kan SYV utöver att öka sin tillgänglighet för eleverna, även få bättre verktyg för uppföljning och en djupare förståelse för elevernas behov och ambitioner. Genom att digitalisera elevhälsans möjliggörs också att skolan bättre kan skapa insatser baserat på elevernas faktiska intressen och framtidsplaner, samtidigt som samverkan underlättas genom att erbjuda gemensamma översikter över studie- och yrkesvägledarens arbete.

?>