Julen är barnens högtid på många sätt. Men julfrid råder dock inte i alla hem. Under ledigheten kan det bli en tuff tid för barn och unga som inte har det bra hemma. Skola, fritids och sportaktiviteter stänger ner och tar julledigt vilket gör att barn och unga blir drabbade då de spenderar mer tid hemma med sina familjer.
Detta blir en extra påfrestning för de drabbade. Man tillbringar mer tid än vanligt med familj och släkt vilket i sin tur kan medföra konflikter och bråk. Vänner kanske är bortresta. En del har skilda föräldrar och känner längtan efter den andra föräldern. Det finns även vissa barn som inte har någon att fira jul med. Ingen familjekonstellation är den andra lik.
Höga förväntningar under julen
Vi lever mer och mer digitalt idag och många skapar förväntningar inför jul. Vissa barn och unga jämför sitt egna liv med andras som de ser på sociala medier. Tankar och drömmar om den perfekta julen. Just förväntningar inför jul kan vara högt uppskruvade hos bägge parter. Barnen har sett att deras vänner firar på ett visst sätt och vill ha det likadant som dem. Effekten blir därmed en besvikelse när julfirandet inte blir sådär mysig och härlig som alla andra verkar ha det.
Julen kan skilja sig åt från familj till familj. Vissa förknippar julen med ledig tid, trevligt umgänge med familjen och positiva känslor. Andra lever under destruktiva former med familjer som har missbruksproblem, tex föräldrar som dricker för mycket. Det brukar upplevas som en otäck och skrämmande upplevelse för barn och unga. Hos barnet som bara vill ha en lugn och fridfull jul resulterar det i ångestkänslor och oro. Även skamkänslor. Har man föräldrar som dricker för mycket kan det kännas pinsamt och skamfullt. Istället för att prata med någon utomstående kan effekten bli att barn och unga håller sina känslor inom sig. Detta leder i sin tur till att ångest och oro triggas igång ännu mer.
Jag ser att mitt barn mår dåligt. Vad kan jag som förälder göra?
Om man som förälder märker att något inte står rätt till hos sina barn, de kanske drar sig undan och verkar lågmilda. Hur ska man då som förälder tänka? Det är viktigt att möta barnets känslor och tankar utan att avfärda dem, att barnet känner sig sedd och tas på allvar. Detta kan dock vara en utmaning då starka känslor hos barn även väcker starka känslor hos föräldrarna. Att finnas där och lyssna är det viktigaste.
Det som också är viktigt att tänka på är att barnen påverkas av föräldrarnas mående. De känner av energinivåerna inom familjen. Om föräldrarna utstrålar kärlek och värme kommer dem ge barnen de bästa förutsättningarna för att även de ska må bra.
Barn och unga kan behöva prata med utomstående under jul. Vad kan Allbry göra för dem?
Många barn och unga som bär på oroskänslor kan ha en önskan att prata med utomstående och att samtalen blir anonyma. Det blir lättare att öppna upp sig och inte lika sårbart.
I Allbrys elevhälsoverktyg kan elever hitta noggrant utvalda och rekommenderade stödorganisationer så som Bris, Mind och Unga Lukas. Under jul och nyår kanske livet känns extra tufft för vissa, då är det viktigt att få stöd och hjälp i rätt tid även om skolan är stängd. I appen finns det flera olika val av stödorganisationer, bland annat Unga Lukas där du kan prata om dina tankar, känslor och livet. Barn och unga får själva välja vilken som känns bäst. Stödlinjerna finns ett knapptryck bort i appen så att barnen ska slippa leta själva på nätet.
Många av stödorganisationerna är öppna under jullovet och tanken med dessa är att inga barn och unga ska behöva känna ensamhet, ha ångest eller må dåligt under deras ledighet. Videon nedan visar hur det fungera.