Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri – Nu i Allbry

Rädda Barnens Stödchatt Kärleken är Fri

I Allbrys elevhälsoverktyg kan elever hitta noggrant utvalda och rekommenderade stödorganisationer. BrisMind och Unga Lukas är några av dem. Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri finns nu även i Allbry.

Allbry vill att barn och unga ska ha rätt till stöd och hjälp även efter skoltid. När den fysiska elevhälsan inte är anträffbar ska det digitala stödet stötta upp. Genom Allbrys verktyg finns möjlighet till utökad hjälp via ett flertal stödorganisationer i appen. Detta för att tillgängliggöra hjälpen samt minska psykiskt lidande bland barn och unga. Med ett enkelt knapptryck nås den stödorganisation och hjälp som behövs via Allbrys chattfunktion, helt anonymt.

Kärleken är fri, Rädda Barnen

Kärlek är fri startades av Rädda Barnen 2008. Det är ett samarbete med frivilligorganisationer och myndigheter för att förebygga hedersrelaterat våld och stärka barns rättigheter. Organisationen är till för dig mellan 12-25 år. Där kan du prata om våld, begränsningar, rättigheter, tvångsäktenskap, kärlek och relationer.

Rädda Barnens stödchatt Kärleken är fri finns idag på flertalet skolor i ett åttiotal kommuner, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Stödchatten Kärleken är fri är idag den största stödchatten med fokus på just hedersrelaterat våld och förtryck som vänder sig till unga. De personer som svarar i stödchatten arbetar ideellt hos Rädda Barnen och har tystnadslöfte.

Vi ställde några frågor till Evelina Aho Fältskog, Ansvarig Projektledare och Case Manager för Kärleken är fri och Maria Sundvall Taavo, Verksamhetsansvarig för Kärleken är fri. Vad tycker de om att ha med stödchatten i Allbry?

Varför är det viktigt att nå ut med en stödchatt kring specialisering kring hedersrelaterade frågor?

”Alltför många barn och ungdomar får inte själva bestämma över sina liv, vem de vill eller får vara kär i eller vem de ska leva eller gifta sig med. Att få bestämma över sitt liv och sina livsval är en rättighet alla barn och ungdomar har, ändå är det inte självklart för alla. I stödchatten Kärleken är fri får barn och ungdomar samtala med en vuxen som har kunskap om hur det kan vara att leva med hedersförtryck. Inga barn eller ungdomar ska behöva ha det svårt hemma. Det finns hjälp att få.”

Hur tror ni att Allbrys länkning till stödchatten kan göra att fler får stöd i sin situation?

”För att fler ska få stöd behöver fler veta att vi finns. Vi vill att allt fler barn och ungdomar får stöd i sin situation och veta hur man kan få hjälp om sina rättigheter kränks. Det går även att mejla frågor eller boka samtal på andra tider än våra öppettider. Att prata med Kärleken är fri kan vara ett första steg att ta hjälp.”

?>