Elevhälsa: Så tycker riksdagspartierna

Elevhälsa: Så tycker riksdagspartierna

Allbry var på plats i Visby under Almedalsveckan och fick möjlighet att diskutera elevhälsa med Sveriges främsta makthavare. Bland annat tog vi tempen på riksdagspartierna. Vad betyder elevhälsa för dem? Vilka utmaningar ser man? Och, vilka förslag har partierna för en bättre elevhälsa? 

Så tycker riksdagspartierna om elevhälsan

Samtliga representater från respektive partier var enade om att elevhälsan inom svensk skola idag har flera utmaningar. Man pekade på flera håll ut resursbristen som en särskilt stor utmaning, likaså kvaliteten och tillgången. Nedan har vi listat vad respektive riksdagsparti hade att säga om elevhälsan. Ta gärna också del av videointervjun med samtliga partier.

Miljöpartiet

– Elevhälsa betyder för oss inom Miljöpartiet att alla elever ska må bra i skolan och att det finns rätt resurser på plats. Den psykiska ohälsan växer och här behövs ökade resurser på det lokala och kommunala planet. Vi behöver också satsa mer på hemmasittarna. För att lyckas med detta behöver vi arbeta ännu mer med dessa frågor samt täta dialogen mellan politikerna och skolan. 

Centerpartiet

– För Centerparitet betyder elevhälsa att vi arbetar aktivt med det förebyggande arbetet från förskolan upp till gymnasiet. Vi vill också se en fungerande övergång mellan barnhälsovården till grundskolan. Den främsta utmaningen vad gäller elevhälsa inom svensk skola är rekryteringen av kompetent personal. Vi behöver därför skapa bättre förutsättningar och arbetsmiljö för att öka resurserna till elevhälsan.

Sverigedemokraterna

– Elevhälsan är otroligt viktig för Sverigedemokraterna. Vi har sett under en allt för lång tid hur den psykiska ohälsan ökat hos barn och unga samt att vården bristen inom till exempel vårdgarantin för barn och ungdomspsykiatrin. Här fyller elevhälsan en viktig funktion i att fånga upp unga tidigt och tillsätta de mindre resurserna i ett tidigt skede. Idag skiljer det sig väldigt mycket åt mellan kommun och kommun samt skolor och skolor i tillgängligheten till och kvalitén på elevhälsan. Vi vill se en stadigvarande representation av elevhälsan på skolan samt att lärare utbildas i att fånga upp tecknen på psykisk ohälsa hos elever ute i klassrummen.

Vänsterpartiet

– Elevhälsan är en jätteviktig organisation som har alldeles för lite resurser, menar vi inom Vänsterpartiet. Den psykiska ohälsan växer mer och mer och kryper längre och längre ner i åldrarna. Vi behöver satsa betydligt tidigare än vad vi gör idag, med betydligt fler vuxna i skolan. Klassamhället som vi ser det, är också en grogrund till ojämlikheten och med det psykisk ohälsa. Inom Vänsterpartiet vill vi se ett mer jämställt samhälle och att det budgeteras mer pengar till elevhälsan. Vi behöver även utbilda fler socionomer och socialpedagoger.

Moderaterna

– För oss i Moderaterna är elevhälsan navet i skolan, det är den tryggheten som eleverna ska kunna luta sig mot och som ska skapa förutsättningar för eleverna att vara sitt bästa i skolmiljön. Idag ser vi att den psykiska ohälsa växer och att tiden hos elevhälsan inte räcker till. Vi behöver därför sätta in fler resurser och ta in fler aktörer. Vi behöver också tänka på att vi möter eleverna där eleverna är. Vi arbetar fortfarande traditionellt med elevhälsan på många håll, och här behöver vi vara mer öppna så att vi faktiskt fångar elevernas behov och anpassar våra arbetssätt efter det. Därtill behöver elevhälsan också tydligare riktlinjer och ansvarsområden. 

Kristdemokraterna

– Elevhälsa betyder väldigt mycket för Kristdemokraterna eftersom vi har en väldigt familjecentrisk politik. Som en konsekvens av dålig elevhälsa så påverkar detta familjerna som inte kan fungera på ett bra sätt. Utmaningarna inom elevhälsan ser olika ut på olika skolor i landet och resurserna skiljer sig åt. Även om man skjuter till mycket resurser på vissa håll så kan elevhälsan inte fungera som den ska ändå, detta måste vi ta itu med. Ser vi till Gotland så har vi värnat högt om landsbygdsskolorna och att hitta ambulerade lösningar till elevhälsan samt tittat på varje elev individuellt. 

Kristdemokraterna

– Den psykiska ohälsan växer och för Liberalerna är det viktigt att det finns en bra och tillgänglig elevhälsa på skolorna. Det vi ser behövs är att öka tillgängligheten till elevhälsan, samt minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa. Vi menar att det ska finnas en säker tillgång till skolans elevhälsa samt att vi arbetar med studiero, som på sikt gynnar den psykiska hälsan hos eleverna.

Socialdemokraterna

– Elevhälsa betyder väldigt mycket för oss – det är en stor del av framgången hos eleverna. Den största utmaningen som vi ser inom Socialdemokraterna är ekonomin. Kommuner behöver ha mer stadsbidrag, det skapas därför en oro att man besparar på dessa delar som är så viktiga. Vi vill se ökade sektorsbidrag till hela skolverksamheten. Vi behöver också fundera på vuxenutbildningen, det finns idag inte någon reglering för elevhälsa här, denna verksamhet behöver vi utveckla.

Elevhälsa på den politiska agenden

Allbry arbetar för att lyfta elevhälsans roll i vår tids största utmaningar, för alla barn och ungas rätt att må bra. Det gör vi genom att sätta elevhälsa på den politiska agendan. Skolans elevhälsa har ett stort ansvar, men det kräver verktyg och redskap som underlättar dess arbete och samverkan, här har politiken en viktig roll att fylla.

Ta del av videointervjun med samtliga partier.

?>