Sorsele kommun satsar på elevhälsan – inför chattande kvällskurator

Sorsele kommun Allbry

I Sorsele kommuns satsning på elevhälsan tar man hjälp av ett digitalt komplement som ska stötta elevernas psykiska välmående även efter skoltid. Kommunen inför nu en chattbaserad kvällskurator för att möta elevernas behov av samtalsstöd och vägledning när ångesten ofta smyger sig på – under kvällar och efter skoltid.

Ola Sonidsson, elevhälsochef i Sorsele kommun, lyfter fram utmaningarna som många elever möter:

En högstadieelev som har ett ganska tufft schema under dagarna kanske inte kan söka upp en kurator under dagtid, eller kanske inte vill visa för klasskamrater och personal att de besöker en kurator. Vi ser också att ångest och oro ofta dyker upp efter skoltid.

Satsningen görs i samarbete med Tim Bergling Foundation, en stiftelse som arbetar med förebyggande insatser för ungas psykiska hälsa. Tillsammans med Allbry, en ledande aktör inom digitala elevhälsotjänster, kan Sorsele nu erbjuda en flexibel och tillgänglig form av stöd till eleverna – oavsett var de befinner sig eller när de behöver hjälp.

Tidigare i år tog Tim Bergling tillsammans med Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd fram en rapport utifrån en undersökning om hur skolan påverkar ungas mående. I rapporten framgår ett tydligt samband mellan elevernas hälsa och dess kännedom om elevhälsan. Av de elever som ansåg att elevhälsan fungerade bra på skolan, var andelen som själva mådde bra betydligt högre än bland eleverna med motsatt förhållande.

– Elevhälsan har en viktig roll för elevers hälsa och denna satsning går i linje med vårt arbete att stötta elevhälsan att bli mer tillgänglig på landets skolor. Att satsa på en glesbygdskommun i norra Sverige känns särskilt angeläget där långa avstånd och restider både för elever och elevhälsopersonal kan förekomma. Stödet under kvällstid kan också vara avgörande då psykisk ohälsa som bekant inte tar paus efter skoltid, säger Alexandra Björnsson, projektledare på Tim Bergling Foundation.

Tvärprofessionellt samarbete skapar resultat

Satsningen bygger på ett samarbete mellan kommun, stiftelse och näringsliv, där alla aktörer bidrar med sin specifika kompetens och erfarenhet.

– Redan från start har tvärprofessionella samarbeten med gemensamma mål varit en central del av vårt arbete. Denna samverkansform är ett tydligt bevis på att när rätt kompetenser och resurser samlas kring gemensamma mål, uppstår möjligheter att åstadkomma verklig förändring, säger Cem Celepli, VD och grundare på Allbry.

Kreativa lösningar skapar nya möjligheter att utveckla kommunens elevhälsa

Den chattbaserade kvällskuratorn blir ett verktyg för att möta eleverna i deras vardagliga utmaningar och är en förlängning av den elevhälsa som redan finns på plats under skoltid.

– En förhoppning är att identifiera ohälsa i ett tidigt skede, för att det inte ska utvecklas till en svår psykisk ohälsa, och vår ordinarie kurator kan följa upp den digitala kuratorns arbete, säger elevhälsochef Ola Sonidsson.

Genom Allbrys plattform får skolledning tillgång till användbar statistik som ger värdefull insikt i elevernas mående över tid.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda eleverna den här möjligheten och vi är väldigt glada för den extra satsning på tillgänglig elevhälsa vi nu gör för att förebygga psykisk ohälsa hos våra elever, avslutar Ola Sonidsson.

?>